IKLAN

Cari Blog Ini

Isnin, April 24, 2006

Tembak Kepala Kau

Cerpen

(Sumber: Jimadie Shah Othman 2006. "Tembak Kepala Kau!" dalam Akhbar Mahasiswa Bil. 28/ 2006. Selangor: Kajang Publisher.)
SAYA bergegas ke stesen Komuter Klang, takut ketinggalan tren ke Kuala Lumpur. Seterusnya, di Sentral, transit dengan LRT ke Terminal Putra (Gombak). Eva menunggu, depan stesen, dalam kereta, sambil mendengar lagu Melly Goeslow, soundtrack filem Tentang Dia.

Tren berhenti entah jam berapa. Saya melangkah masuk dengan kaki kanan tetapi bismillah tidak kubaca. Saya tidak berkesempatan duduk, cuma berdiri antara koc. Iya, petang ini macet macam sardin cap ayam dalam tin. Macet Jakarta. Esok ibu kota holiday dan semua “anak ayam” mahu berhibur di kelab. Barangkali.

Saya kelemasan. Ada sekumpulan budak muda kacak dalam pakaian kot dan kemeja menghisap rokok. Mereka rompak dan peras ugut perempuan muda Punk. Rambutnya tajam dan ia tidak memakan sampah. Budak perempuan itu, ia memaki-maki, “pukimak, Punk,” kata dia.

Saya kejar kumpulan itu, orang kata mereka digelar Men In Black. Mereka lari antara koc ke koc. Menemui jalan buntu di hujung tren, saya terdengar bunyi tembakan, “bang!”

Semua panik. Saya berlagak hero, “meniarap semua,” kata saya.

Semua meniarap dan tren mendesup macam hantu Afrit. Pemandu Komuter menembak kepala sendiri dengan pistol cicak yang ia beli di Padang Besar, Perlis. Penyamun angkat tangan. Beg galas budak punk itu mereka lempar ke dada saya.

Budak punk itu ketawa. “Itu bom sabun cap kapak Dr. Azahari ,” katanya.

“Ha?” Saya panik dan melompat keluar tren sesudah memecahkan cermin dengan kasut tumit tinggi seorang penumpang pondan.

Budak itu turut terjun betul-betul jatuh atas belakang saya. Saya kira satu dua tiga, saya tutup telinga dan rapatkan muka ke tanah.

“Kebabom,” kata perempuan punk nakal itu.

Dia ketawa dan rampas kembali beg dia.

“Terima kasih sebab selamatkan barang saya. Ini mahal tahu,” katanya lagi mengusap kepala saya.

“Binatang apa tu?”

“Kas-kas. Mak saya nak masak kari,” katanya, menghisap paip dan berlalu begitu saja.

Empat budak Men In Black acukan pistol pada saya.

“You are under arrest,” kata mereka, sambil mengeluar dan menunjukkan matriks.

“Morfin kes berat, mandatori gantung sampai mati. Lusa mesti tok kadi gantung kau.”

* * *

Waktu saya jumpa Eva, kepala dia tak ada. Saya cabut balik ke LRT Putra stesen Terminal Putra (Gombak). Cepat-cepat saya masuk dalam tren. Saya baca suratkhabar semalam fasal lapan tempat perhentian tube kena bom di London.

Tren meluncur melaju. Entah mengapa. Itu tidak saya fahami. Ia terkeluar landasan dan kami semua menjunam dengan corner dekat-dekat stesen Setiawangsa. Saya pejam mata, dengar bunyi riuh yang kasar, dengan cakaran kuku yang ngilu.


Saya rasa sejuk. Kami buka mata. Langit memutih dan seribu kali bunyi kepakan melantun ke telinga. Dada kami berdegup kencang. Kemudian sejuk. Kemudian nyaman. Kemudian ia perlahan.

Tiupan terompet. Demi Allah, ada makhluk putih bersayap, mukanya berkilau-kilau dalam cahaya, ia menuip terompet dengan nyaring sekali. Mata kami pelan-pelan kelam.

Kemudian kami celik kembali. Kami seolah-olah tidak tahu berkata-kata. Semua kami dalam pakaian putih. Sosok mereka tanpa warna. Mereka menjadi makhluk lut cahaya. sebahagiannya lut sinar.

“Siapa Tuhan kamu,” katanya.

Dan kami dapati mulut telah kejab berkunci.

* * *

Eva dihantui bayang-bayang saya. Hari Khamis kami bertemu. Tetapi mulut dan sentuhan dan segala-gala selain cinta telah kena Solex. Ia sangka saya setia menunggu di stensen Setiawangsa tiap khamis. Benar, di situ kami berjanji temu saban minggu. Perempuan ini telah genap setahun perkabungannya. Ia sering berpakaian hitam dan sering lupa berdoa.

Sang kekasih ini (ia sejati) sentiasa membayar 3 paund 4 penny, tanpa mengambil baki, untuk tiket tetapi hanya menunggu di stesen, kemudian turun, kemudian menghidupkan enjin kereta—tidak dengan LRT atau merapung seperti makhluk putih yang tadi. Matanya hitam bertambah hitam. Kanta lekap warta ametyst telah dia tanggalkan.


Waktu itu pertengahan Januari, Malaysia di hujung musim luruh—daun-daun mencoklat, sedikit dingin, matahari mengucup seolah puteri yang paling pemalu. Tema fesyen tahun ini putih. Bila nanti salju turun, seolah-olah mereka meresap dalam musim. Kerana segalanya putih, tiada yang kelihatan kecuali perempuan muda yang berkabung. Tetapi pertengahan Januari itu lain sedikit, ia melihat tiga pemuda Negro di tangga, asyik minum teh tarik; perempuan Punk menjual kas-kas di kaunter. Dan tentunya dalam pakaian hitam.

Ketika ia masuk ke kereta, ada sebutir peluru di tempat duduknya. Saya melihatnya memicit-micit telefon bimbit warna hijau. Mengambil gambar. Kemudian berkata, “helo CSI, laki saya dah balik tapi dia dah kena culik.”

* * *

Melly Goeslow menjerit di Hot.FM. Fara Fauzana putar piring hitam lagu Tentang Dia. Tentang dia ialah cerita tentang perempuan Punk yang yang maki MIB, “pukimak, Punk!” Cerita ini ialah rahsia yang tidak diketahui deejay muda Fara Fauzana.

Eva pulas volume radio dalam keretanya supaya meraung kuat. Kekasaran selalu melupakan dia kepada saya. Dan belum beberapa meter, entah dari mana, dia terlanggar budak perempuan yang tadi—rambut yang tercacak tambah cacak. Tatu di puting teteknya telah luruh. “Sial, saya repot sama Samy Vellu,” katanya.


“Maaf,” kata Eva perlahan, separuh kegentaran.

“Kau establishment, bapak kau kerja (di) Lembaga Peperiksaan, saya bunuh kau!” Ia langsung mengamuk lalu tendang pintu kereta Eva dengan kuat. Paip yang ia baling melekat di cermen kereta plat JHB 7337 itu.

Eva lari menghala LRT, seperti selalu bayar 3 pound 4 penny dan naik ke platform. Bila pintu LRT bunyi ding dong dua kali, ia masuk bergantung di tempat pemegang. Tetapi ia melihat orang-orang di sekelilingnya macam Agen Smith. Saya melihatnya seperti tikus dan telah saya katakan, akan mulut kami semuanya telahlah kena Solex.

“You are under arrest,” kata mereka, sambil mengeluar dan menunjukkan matriks.

“Morfin kes berat, mandatori gantung sampai mati. Lusa mesti tok kadi gantung kau.”

“Baguslah, saya menikah Mac ini di Pontian,” kata Eva.

* * *

“Allah Azzawajalla itu Tuhan saya.”

“Siapa nabi kamu,” makhluk aneh itu bertanya lagi dan di kerongkong saya ada sebuah kitab yang maha berat. Gelap. Seperti malam. Sempit, menghimpit. Dan seekor ular yang panjangnya seribu tahun perjalanan menjeling saya.

Mukanya menyala-nyala. Ia bertanya lagi. Lagi. Lagi. Dan di akhir ia berkata, “masuklah dengan rahmat-Nya.”

Saat itu, para teman (yang mengaku teman) semua berkata, “alangkah baiknya kalau aku tanah.” Dan saya merindui kekasihku. Ratu kepada semua bidadari, alkohol yang lebih memabukkan dari cairan anggur dari piala emas ini.”

Khamis itu kami bertemu lagi. Saya masuk ke hatinya. Ia masuk ke hati saya.

* * *

“Kalau kau mahu suami kau balik bayar setengah juta. Bila sampai KL Sentral, kau masukkan duit dekat mesin cash deposit di Maybank, masuk balik dalam tren dan turun di Setiawangka. Laki kau aku tinggal sekat corner sana. Jika tidak, aku masukkan kau dalam lokap. Aku boleh dakwa kau simpan peluru hidup dan merancang dan mencuba menggulingkan dan melancarkan serangan terhadap Yang Dipertuan Agong,” kata Agen Smith.

“Saya mengaku tidak bersalah,” kata Eva.

“Mengaku, aku ada saksi!” dia mengeratkan tujahan pistol cicak ke kepala Eva sambil menjeling budak Punk perempuan yang aku langgar tadi. Ia menjilat pipi saya. Mukanya seperti Ida Nerina dalam filem polis Yusof Haslam. Tindik di lidahnya menggelikan saya.

Bang! Si laknat itu menembak kepala kekasih saya. Semua penumpang meniarap dan cikgu besar datang tangkap empat anak murid nakalnya itu.

Eva melihat taman hijau, langit cemerlang (saya tidak pasti ia langit lazuardi atau kirmizi, sebenarnya tidak faham), semua orang suka, ketawa, minum Carlsberg dan Heineken. Ia melihat cahaya yang terang. Cahaya berlapis cahaya seperti termaktub dalam kitab (kepada) utusan akhir zaman, al-Quran: “An-Nur”, ayat 35.

LRT bergerak dan bertenti di stesen tiap dua minit tiga setengah. Di stesen ia ding dong dua kali. Tak ada perlanggaran di corner. Pintu terbuka, perempuan muda yang manja dan gedik itu tidak lagi berkerudung hitam atau hadir, sering dalam pakaian merah seperti sebelumnya. Ia putih sesungguhnya. Sesungguhnya.

Eva mencemuk, menjelir.

Saya kata, “sayang, sebelum kita mati, kita meracau.”

Waktu saya jumpa Eva, kepala kami tak ada. Khamis itu telah mengungsilah musim luruh yang panjang.

Ada perlanggaran di corner yang tak masuk TV3.

IKLAN

Label

Personal (47) Filem (42) Politik (32) Budaya (21) Sastera (21) Kreatif (16) Agama (15) Blogzine republik KATA (14) Artikel (11) Buku (11) Jalan Telawi (11) Meor Yusof Aziddin (11) Pekak (11) Pendidikan (9) Pencerahan (8) Sejarah (8) Cinta (7) Kewartawanan (7) Lagu (7) Sajak (7) Bahasa (6) Belasungkawa (6) Jimadie Shah Othman (6) Media (6) Teater (6) Blog Foto (5) Deaf Cultures (5) Fiksyen (5) MySL (5) Subversif (5) Anwar Ibrahim (4) Foto (4) Islam (4) Komuniti Pekak (4) Lao Zi (4) Maskara (4) Puisi (4) Tao (4) society (4) Adi Putra (3) Bahasa Isyarat (3) Carutan (3) Cerpen (3) Folk (3) Kemanusiaan (3) Metafizik (3) Rumah Pena (3) A Samad Ismail (2) Ahmad Kamal Abu Bakar (2) Aidil Fitri (2) Amin Iskandar (2) Anugerah Khatulistiwa (2) BN Perikatan (2) Catatan Pinggir (2) Daiyan Trisha (2) Demo (2) Drama (2) Etika (2) Gambar (2) Hamsad Rangkuti (2) Ili Farhana (2) Islam dan Pluralisme (2) Jepun (2) Karam Sikh (2) Komedi (2) Maskara 7 (2) Melaka (2) Mikon (2) Mingguan Wasilah (2) Novel (2) PRU 12 (2) Pantun (2) Pas (2) Pramoedya Ananta Toer (2) Sastera Underground (2) Seni Multimedia (2) Seni Persembahan (2) Soceity (2) Sosial (2) Tanggapan (2) Tidak dikategorikan (2) Travelog (2) Utusan Malaysia (2) Yahudi (2) lagu raya (2) pop (2) sam ahmad (2) 'Mantan' Sasterawan Negara (1) 10 x 10: 100 Minutes to Change the World (1) 127 Hours (1) 1957: Hati Malaya (1) 1998 (1) 300 (1) 9 Naga (1) A. Samad Said (1) AEI (1) Ahadiat Akashah (1) Al-Hidayah (1) Allah (1) Amerika Syarikat (1) Amiena Rev (1) Ana Raffali (1) Antara-Agama (1) Apuke (1) Aron Ralston (1) Ashutosh Gowarika (1) Astro (1) BERSIH (1) Balik Pulau (1) Berhala (1) Berita Harian (1) Bibir Dalam Pispot (1) Black 14 (1) Blog (1) Bumi Manusia (1) Bunyi (1) Chairil Anwar (1) Chamil Wariya (1) China (1) Cowboys and Aliens (1) DAP (1) Danny Boyle (1) Datuk (1) Democrat (1) Demonstrasi (1) Denias (1) Dominic Sena (1) Ezam Mohd Noor (1) Fikh Wanita (1) Free Burma (1) Fun (1) GAPENA (1) Gangguan Teksual (1) Gerak (1) Goenawan Mohamad (1) HINDRAF (1) Harry Potter (1) Hassan Abdul Karim (1) Hindi (1) Hollowood (1) Hollywood (1) Ibrani (1) Interview (1) Istana (1) James Franco (1) Jodha (1) KTBM (1) Kakiscript Playwright Competition (1) Karya (1) Katholik (1) Keadilan (1) Kebab Connection (1) Kebebasan Kreatif (1) Komputer (1) Komrad (1) Korea (1) Kristian (1) Kung Fu Dunk (1) La Nuit des Caligraphes (1) Makanan (1) Malaysian Book of Records (1) Mamat Khalid (1) Man Laksa (1) Manga (1) Manifesto (1) Mary Magdalena (1) Mat Sentul (1) Merdeka (1) Muzik (1) Napoleon (1) Naskhah (1) Negaraku (1) Negarakuku (1) Nick Murphy (1) Nicolas Cage (1) Nopen (1) Novel bersiri (1) Obama (1) P. Ramlee (1) PKN (1) PKR (1) PRM (1) Pakatan (1) Pantoum (1) Papua (1) Pemanasan global (1) Pena (1) Pendidikan Khas (1) Penulis (1) Pilihan Raya (1) Politik Baru YB J (1) Potret (1) Prima (1) Progresive Folk (1) Promosi (1) Psikologi (1) Puchong (1) Pulau Pinang (1) Pushna (1) Rajinikhan (1) Rasuah (1) Razak Moheidin (1) Reformasi (1) Republican (1) Revolusi Kebudayaan (1) Ria (1) Rise of the Planet of the Apes (1) Rock (1) Ron Howard (1) Rudi Soedjarwo (1) Sarawak (1) Sasterawan Negara (1) Satira (1) Season of the Witch (1) Semusim di Neraka (1) Shah Rukh Khan (1) Shamsiah Mohd No (1) Sharif Shaa'ri (1) Shuffle (1) Siasah (1) Sivaji the Boss (1) Soekarno (1) Sosialis (1) SoundCloud (1) Subbudaya (1) Sucker Punch (1) Sukan (1) Syed Husin Ali (1) TV Realiti (1) Taiwan (1) Teman Muhasabah (1) The Da Vinvi Code (1) The Last Life in Universe (1) The Warlords (1) Turki (1) Umno (1) Umno PKR (1) Video (1) Wayang Pacak (1) Woman On Top (1) Xiu Xiu (1) Yeshoshafat Harkabi (1) Yusmadi Yusoff (1) Zack Snyder (1) Zaid Ibrahim (1) adiwira (1) arahkiri (1) berani bercinta (1) dendang buat ibu (1) duta solaris (1) entri yang pernah ditarik balik (1) gig (1) ingin jadi manusia (1) instrumental (1) iseekmusic (1) kotak hitam 5.0 (1) malay mail (1) moi last von (1) puisi jadi senjata (1) ramadan (1) satuarah (1) single (1) zulfikar samsuri (1)