IKLAN

Cari Blog Ini

Isnin, Disember 25, 2006

Mencari penerbit.

Jimadie sedang mencari penerbit untuk dokumentari yang sedang dirakamkan beliau.

Dokumentari sepanjang 45 minit itu berkisar tentang fenomena banjir besar 100 tahun sekali di Johor dan implikasinya terhadap masyarakat.

Tentatif Rakaman
24 Disember - Kota Tinggi
25 Disember - Segamat dan Muar

"Jasamu membantu mangsa banjir amat dihargai."


-bukanJimadie-

Khamis, Disember 21, 2006

4

Jangan baca entri ini. 4 maksudnya mati.

Saya teruja dengan entri "ada apa dengan lima" oleh Tuan Tanah. Ia beri saya inspirasi. Maka saya akan menulis 'cerita-cerita seluar dalam'.

5 Benda atau Perkara yang Saya Lakukan Jika Saya Seorang Jutawan


1. Melabur dalam industri hartanah dan/atau judi untuk jadi lebih kaya.
2. Berkahwin empat senyap-senyap di benua-benua yang berbeza. Contoh: Seorang di Afrika, seorang di Hong Kong dan seorang lagi di Iran atau Israil. Isteri tua tentulah di Malaysia. Jadi saya akan ke luar negeri selalu dengan alasan kena out station.
3.Pergi Mekah buat haji.
4. Beli buku banyak-banyak.
5. Makan/cuba semua benda yang sedap di dunia ini.

5 Tabiat Buruk


1. Sangat pendendam.
2. Suka tidur banyak.
3. Kuat merokok (tetapi tidak minum arak).
4. Menganggap rules hidup terlalu mudah: Hanya jangan sampai mati.
5. Kadangkala terlalu kritis, suka provoke sampai orang tak suka atau salah tanggap.

5 Perkara yang Saya Benci Melakukannya

1. Basuh pinggan, iron baju dan sidai baju.
2. Makan seorang diri.
3. Buat akaun.
4. Tengok filem Hindustan, Razak Mohaiden dan lain-lain yang seangkatan.
5. Berada dalam situasi perpisahan yang menyedihkan. Oh, serupa dengan Tuan Tanah.

5 Perkara Yang Tidak Akan Saya Lakukan

1. Terhegeh-hegeh bersalam dengan orang politik, ustaz Forum Perdana atau artis pop.
2. Khianati kawan.
3. Pergi 'Rumah Merah' atau 'main' dengan pelacur.
4. Tulis novel picisan tanpa meletakkan nama samaran yang tidak dikenali.
5. Diktator dan sistem komunis dalam rumah tangga.
(6. Ada satu lagi yang tidak tertulis: Mengundi Umno dalam pilihan raya.)

5 Perkara yang Saya Menyesal Lakukannya


1. Memberi harapan, meninggalkan Putri, kekasih awal saya dengan kejam.
2. Melepaskan Sarah pergi begitu saja bila dia minta putus dulu.
3. Berkahwin muda. Entahlah, saya confuse dengan jawapan ini.
4. Menyesal.
5. Menyesal.

5 Permata Hati Saya

1. Juga Allah dan rasul dan lain-lain (tidak termasuk tokong berhala).
2. Emme, Adam, emak, ayah, nenek.
3. Kawan-kawan.
4. republikan--kawan-kawan dari republik cinta.
5. Putri.

5 Tempat yang Saya Suka

1. Ruang luar rumah ibadat yang memandang ke arahnya (jika tepi tiang masjid tiada tulsan "Sebuah Lagi Projek Kerajaan Barisan Nasional".
2. Australia, New Zealand, Perancis, Israil, Sepanyol, Tembok Besar China, Iran.
3. Bawah/ atau atas (ha, ha, ha!) perut bini.
4. Syurga.
5. Mekah.

5 Benda/Perkara yang Saya Suka


1. Imaginasi.
2. Buku.
3. Perempuan.
4. Harta.
5. Pencarian.

5 Perkara Tentang Diri Saya

1. Mendengar.
2. Memendam.
3. Meluahkan perasaan dalam cerpen atau diari. Paling serius kalau menulis sajak.
4. Jujur.
5. Sentiasa positif tentang masa depan.
6. Cara berfikir saya rawak dan kritis tapi sangat tersusun.
7. Senang jatuh cinta.

5 Orang yang Paling Saya Suka dalam Blog

Dirahsiakan. Tetapi jika ada link di blog saya, anda mungkin salah seorang daripadanya (tidak termasuk link balas budi, kerana dia link saya dulu).

5 Orang yang Saya Pilih untuk Menyambung Tag Ini


Saya tidak jawap bahagian ini.

Dan maaf lagi, saya berdusta. Saya menyambung kembali blogging di sini.

Gambar di atas juga dicuplik dari Tuan Tanah. Tidak mengapa bukan? Saya mencuri gambar, bukan hati.

Selasa, Disember 05, 2006

tak mau jadi blogger (lagi)


Saya ingin berhenti menulis blog sebab bila saya menulis blog saya tidak menulis benda lain. Saya ingin menulis benda lain buat masa ini. Saya telah blogging setahun lebih. Biar saya cuti sebulan atau dua bulan untuk menghayati zaman 'bujang' sementara isteri berpandang di kampung. Tetapi saya tidak berhentu menulis e-mel. jimadieshah@gmail.com.

Sebenarnya yang ingin saya katakan adalah saya ingin berhenti menulis blog. Bosanlah menulis blog. Tak kaya. Ha, ha, ha!

Isnin, Disember 04, 2006

Bagaimana (Manusia) Agama Menzalimi Pendosa

Sebuah drama menarik di TV3 aku tonton sepulangnya dari Pontian semalam di Pearl International--sunyi dan bosan--tanpa Emme atau Adam (corak di tapak tangannya aneh, seperti di tanganku, hanya kami). Judulnya tidak menarik: Jack dan Bobby. Dua beradik yang ingin mencari kebahagiaan dengan cara masing-masing.

Jack membuntingkan perempuan muda 16 tahun dari keluarga yang 'beragama'. Perempuan itu, yang selalu berbaju pink kain lembut tersedu-sedu. "Ini bukan Randy punya. Kami tidak pernah tidak ingat memakai kondom," katanya.

Tubuhnya lemah dan kaku. Ayah kau akan bunuh aku, fikir Jack. "Kau kata kau ada makan pil perancang, ketika main dengan aku," kata Jack.

"Aku tipu." Masalah itu memberatkan Jack.

Ia akan hancurkan hudupnya yang baru menjangkau 16. Berkahwin dan membela anak. Komitmen yang paling menyusahkan, kata emaknya. "Perkara yang paling menyusahkan dalam hidup aku adalah membesarkan kamu berdua."

Jack dan ibunya, yang lebih gemarkan anaknya jadi ateis daripada Evangelis (aku tak pasti mazhab Kristian macam mana ini). Pelik, bapa penzina menyambut dengan sambutan yang panas. "Kami gembira kau akan menjadi ahli keluarga ini. Kamu dirahmati tuhan. Tuhan memberikan peluang menyucikan hubungan ini. Anakmu akan dilahirkan dan kami bakal menikah," katanya.

"Tinggal sekali, beli mesin basuh? Oh, my God, tidak," keluh teman perempuan Jack yang lain.

Dalam masa yang sama Bobby, bocah belasan tahun menemui kebahagian di gereja. Tetapi suatu hari yang dia tunggu adalah memalukan. Siapakah akan akan menjadi bapa pembabtisnya? Ia ke tempat Jimmy, bapa penakan yang gemarkan catur. Sebuah perlawanan biasa. Tetapi niat itu dapat dicaba Jimmy. "Tidak, tidak sayang. Saya dan tuhan telah lama berpisah. Ketika dia biarkan isteri saya mati."

Dan ibunya juga, "agama adalah proses penyucian otak. Aku lebih suka dia jadi ateis."

"Kau berikan dia hak memilih tetapi bila dia memilih, kamu menafikan," kata rahib perempuan yang berwajah murni.

"Dia boleh memilih tapi bukan yang ini."

Berbalik pada Jack. Ia rasa bersalah dan berdosa. Tetapi tuhan menyelamatkannya ketita perempuan itu dikutuki kerana bersama dua lelaki (pada masa yang berbeza, pak).

"Sama ada kamu dialukan di rumah ini dengan suami atau kami pergi." Perempuan muda itu tidak menyangkan hingga setakat ini.

"Ini bukan Jack, tapi Randy. Tetapi laki itu sial. Aku tidak mahu anak ini mendapat bapa sepertinya. Sebab itu aku sebut nama Jack. Kamu cuma sekali saja. Selepas parti itu."

Tetapi satu hari itu telah memusingkan kepala Jack teramat sangat. Sister, saya fikir saya akan tangguhkan pembabtisan saya. Saya percaya ini petanda dari tuhan. Tetapi Sister itu tabah. Petanda tuhan bukan buat kami berserah dan tamatkan. Ia ujian, sayang.

Ketika itulah Jimmy datang. "Tunjukkan pak cik apa yang perlu dibuat."

"Pak cik kata pernah datang ke gereja," acah Jimmy.

"Itu dulu, sekarang pak cik dah lupa." Bobby akan dibabtiskan dengan agama dan pilihan yang ia percaya. Ketika Bapa bertanya, "adakah kamu akan menegakkan keadilan dan keamamanan serta menjaga maruah manusia (human dignity)," budak kecil itu menjawab, "i do." Agama kepada Jack dan Bobby menjadi berbeza-beza.

* * *

Dan jawapan kepada entri teka-teki yang lalu: Telur bebulu sebab batang je yang dapat masuk. Telor asyik kena tinggal kat luar je.

IKLAN

Terdapat ralat dalam alat ini

Label

Personal (47) Filem (42) Politik (32) Budaya (21) Sastera (21) Kreatif (16) Agama (15) Blogzine republik KATA (14) Artikel (11) Buku (11) Jalan Telawi (11) Meor Yusof Aziddin (11) Pekak (11) Pendidikan (9) Pencerahan (8) Sejarah (8) Cinta (7) Kewartawanan (7) Lagu (7) Sajak (7) Bahasa (6) Belasungkawa (6) Jimadie Shah Othman (6) Media (6) Teater (6) Blog Foto (5) Deaf Cultures (5) Fiksyen (5) MySL (5) Subversif (5) Anwar Ibrahim (4) Foto (4) Islam (4) Komuniti Pekak (4) Lao Zi (4) Maskara (4) Puisi (4) Tao (4) society (4) Adi Putra (3) Bahasa Isyarat (3) Carutan (3) Cerpen (3) Folk (3) Kemanusiaan (3) Metafizik (3) Rumah Pena (3) A Samad Ismail (2) Ahmad Kamal Abu Bakar (2) Aidil Fitri (2) Amin Iskandar (2) Anugerah Khatulistiwa (2) BN Perikatan (2) Catatan Pinggir (2) Daiyan Trisha (2) Demo (2) Drama (2) Etika (2) Gambar (2) Hamsad Rangkuti (2) Ili Farhana (2) Islam dan Pluralisme (2) Jepun (2) Karam Sikh (2) Komedi (2) Maskara 7 (2) Melaka (2) Mikon (2) Mingguan Wasilah (2) Novel (2) PRU 12 (2) Pantun (2) Pas (2) Pramoedya Ananta Toer (2) Sastera Underground (2) Seni Multimedia (2) Seni Persembahan (2) Soceity (2) Sosial (2) Tanggapan (2) Tidak dikategorikan (2) Travelog (2) Utusan Malaysia (2) Yahudi (2) lagu raya (2) pop (2) sam ahmad (2) 'Mantan' Sasterawan Negara (1) 10 x 10: 100 Minutes to Change the World (1) 127 Hours (1) 1957: Hati Malaya (1) 1998 (1) 300 (1) 9 Naga (1) A. Samad Said (1) AEI (1) Ahadiat Akashah (1) Al-Hidayah (1) Allah (1) Amerika Syarikat (1) Amiena Rev (1) Ana Raffali (1) Antara-Agama (1) Apuke (1) Aron Ralston (1) Ashutosh Gowarika (1) Astro (1) BERSIH (1) Balik Pulau (1) Berhala (1) Berita Harian (1) Bibir Dalam Pispot (1) Black 14 (1) Blog (1) Bumi Manusia (1) Bunyi (1) Chairil Anwar (1) Chamil Wariya (1) China (1) Cowboys and Aliens (1) DAP (1) Danny Boyle (1) Datuk (1) Democrat (1) Demonstrasi (1) Denias (1) Dominic Sena (1) Ezam Mohd Noor (1) Fikh Wanita (1) Free Burma (1) Fun (1) GAPENA (1) Gangguan Teksual (1) Gerak (1) Goenawan Mohamad (1) HINDRAF (1) Harry Potter (1) Hassan Abdul Karim (1) Hindi (1) Hollowood (1) Hollywood (1) Ibrani (1) Interview (1) Istana (1) James Franco (1) Jodha (1) KTBM (1) Kakiscript Playwright Competition (1) Karya (1) Katholik (1) Keadilan (1) Kebab Connection (1) Kebebasan Kreatif (1) Komputer (1) Komrad (1) Korea (1) Kristian (1) Kung Fu Dunk (1) La Nuit des Caligraphes (1) Makanan (1) Malaysian Book of Records (1) Mamat Khalid (1) Man Laksa (1) Manga (1) Manifesto (1) Mary Magdalena (1) Mat Sentul (1) Merdeka (1) Muzik (1) Napoleon (1) Naskhah (1) Negaraku (1) Negarakuku (1) Nick Murphy (1) Nicolas Cage (1) Nopen (1) Novel bersiri (1) Obama (1) P. Ramlee (1) PKN (1) PKR (1) PRM (1) Pakatan (1) Pantoum (1) Papua (1) Pemanasan global (1) Pena (1) Pendidikan Khas (1) Penulis (1) Pilihan Raya (1) Politik Baru YB J (1) Potret (1) Prima (1) Progresive Folk (1) Promosi (1) Psikologi (1) Puchong (1) Pulau Pinang (1) Pushna (1) Rajinikhan (1) Rasuah (1) Razak Moheidin (1) Reformasi (1) Republican (1) Revolusi Kebudayaan (1) Ria (1) Rise of the Planet of the Apes (1) Rock (1) Ron Howard (1) Rudi Soedjarwo (1) Sarawak (1) Sasterawan Negara (1) Satira (1) Season of the Witch (1) Semusim di Neraka (1) Shah Rukh Khan (1) Shamsiah Mohd No (1) Sharif Shaa'ri (1) Shuffle (1) Siasah (1) Sivaji the Boss (1) Soekarno (1) Sosialis (1) SoundCloud (1) Subbudaya (1) Sucker Punch (1) Sukan (1) Syed Husin Ali (1) TV Realiti (1) Taiwan (1) Teman Muhasabah (1) The Da Vinvi Code (1) The Last Life in Universe (1) The Warlords (1) Turki (1) Umno (1) Umno PKR (1) Video (1) Wayang Pacak (1) Woman On Top (1) Xiu Xiu (1) Yeshoshafat Harkabi (1) Yusmadi Yusoff (1) Zack Snyder (1) Zaid Ibrahim (1) adiwira (1) arahkiri (1) berani bercinta (1) dendang buat ibu (1) duta solaris (1) entri yang pernah ditarik balik (1) gig (1) ingin jadi manusia (1) instrumental (1) iseekmusic (1) kotak hitam 5.0 (1) malay mail (1) moi last von (1) puisi jadi senjata (1) ramadan (1) satuarah (1) single (1) zulfikar samsuri (1)