IKLAN

Cari Blog Ini

Isnin, Januari 21, 2008

Kerajaan sebagai "kejahatan yang diperlukan"

Dipetik daripada Siasah lalu, siri 0080. Versi ini dipanjangkan daripada entri terdahulu dalam blog ini AVP2: Teknologi lawan majoriti. Ini adalah teks asal tanpa suntingan.


Judul: Alien Vs. Predator 2

Pengarah: Colin Strause dan Greg Strause

Pelakon: Steven Pasquale, Reiko Aylesworth, John Ortiz dan lain-lain

--------------------------------------------------------------

FILEM ini menarik untuk ditonton. Bukan sekadar efek canggih daripada pelbagai segi, tetapi juga kreativiti pengarah menjalinkan imaginasi dengan tidak mengabaikan versi-versi terdahulu wajib diberi pujian. Tambahan lagi, filem ini hadir ketika bahang pilihan raya begitu terasa. Alien Vs. Predator 2 (AVP2) begitu serasi dan kena dengan konteks ini.

AVP2 kali ini selagi lagi membawa saga sengit antara makhluk dengan teknologi perang tinggi dan Alien, binatang buas dan ganas yang mempunyai keupayaan membiak yang luas biasa pantasnya. Pertembungan ini bukan sekadar pertembungan dua ekor lembu atau ayam di medan laga. Pertembungan dua ‘puak asing’ ini boleh dilihat daripada kaca mata politik sebagai pertembungan antara kuasa teknologi (diwakili Predator) dan suara majoriti (Alien). Masing-masing dengan kelebihannya yang tersendiri. Inilah mesej utama yang boleh kita pelajari sepanjang 86 minit menonton filem yang menutup tirai perfileman tahun lalu.

Ketika rilis kali pertama sempena hari Natal di Amerika Syarikat (AS), rata-rata pengkritik memberikan rebiu yang negatif terhadapnya. Namun, filem arahan Colin dan Greg Strause ini membuktikan kehebatannya yang sebenar dengan kutipan USD 10 juta pada hari pertama tayangannya sahaja.

AVP2 dimulakan dengan flash back pertembungan terdahulu Predator dan Alien. Predator veteran Wolf (Ian Whyte) daripada planet Predator menerima isyarat kecemasan daripada pasukan junior (Scar) yang ditewaskan Alien. Seperti digambarkan dalam sekual terdahulu, bagi puak Predator, bumi ada tempat latihan khas yang ideal untuk bakal-bakal prajurit mereka. Selang beberapa tempoh, beberapa remaja Predator terpilih akan dihantar untuk latihan khas di bumi.

Sebelumnya, ratu Alien dihantar terlebih dahulu sebagai induk yang membiakkan makhluk aneh dan jijik ini. Apabila makhluk ini berjaya dikawal, misi dikira selesai dan mereka akan kembali ke planet asal sebelum kembali generasi baru beberapa tahun lagi untuk menjalani ujian dan latihan yang sama. Tradisi ini dimulakan sejak tamadun Maya lagi. Ketika itu, ratu Alien ditempatkan di Ziggurat, rumah ibadat Maya.

Wolf menggalas misi khas membalas dendam dan damages controll ini. Dia menggalas senjata, menyarung topeng dan berlepas dengan kapal angkasanya. Sebaik saja tiba di bumi, pada mulanya, keadaan dapat dikawal dengan sempurna menggunakan segala peralatan canggih hasil daripada teknologi perang dunianya. Namun di pertengahan cerita, suasana berubah, Alien yang begitu banyak dan membiak terlalu cepat menukarkan Colorado daripada sebuah wilayah tenang kepada neraka yang penuh huru-hara dan kelang-kabut.

Campur tangan manusia melalui Pengawal Kebangsaan (National Guard) dan Tentera AS (US Army) mengalami jalan buntu; bahkan memburukkan lagi keadaan.

Dalam suasana huru-hara inilah, watak-watak yang mencipta subplot seperti Sheriff Eddie Morales (John Ertiz), penghantar pizza Ricky Howard (John Lewis) dan kekasihnya Jessy, Dallas Howard, tentera AS Kelly O'Brien dan anaknya Molly dipertemukan. Semua mereka pastinya menggambarkan keragaman personaliti yang mewarnai perkembangan jalan cerita filem ini. Colorado bertukar menjadi medan perang sepenuhnya. Pertempuran Predator dan Alien di reaktor nuklear mengakibatkan kemusnahan dan kerosakan yang amat besar.

Ketika itu, tidak ada hukum dan undang-undang. Adegan ketika Sheriff Morales membantu orang awam mencuri senjata api, kereta kebal dan helikopter dilihat amat sakarstik.Yang tinggal ketika itu hanya sikap, pembohongan dan manipulasi kuasa serta permainan media. Dan semuanya dalam dilema antara memilih menjadi berani atau bacul, nyawa manusia atau imej kerajaan, kebenaran (laporan) atau manipulasi?

Kumpulan Morales, Ricky, Jesse, Dallas dan Kelly O'Brien menyaksikan mimpi ngeri. Mereka masing-masing mencari jalan keluar dengan cara masing-masing. Sheriff meletakkan 'imannya' kepada kerajaan yang kononnya akan menghantar bantuan dengan, syarat mereka harus habis-habisan berkubu di tengah kota; manakala yang lain memilih terbang dengan helikopter dan keluar daripada bandar 'celaka' itu.

Dan pada saat yang paling getir, Morales menelefon Colonel Stevens.

'Dimanakah bantuan itu?”

Dengan muka yang kelihatan menyimpan rasa kesal, pegawai tentera itu memberi jawapan, “lagi sepuluh batu.”

Di monitor, dia melihat pesawat perang bergerak laju melintasi Hutan Gunison menghampiri Colorado. Dan Morales terus bertahan hingga ke saat akhir. Di reaktor nuklear tadi, Wolf telah menanggalkan topeng, senjata berupa seperti belati, pisau lempar; pistol plasmanya telah lerai daripada bahu dan darah hijau menitis daripada tubuhnya. Dia telah sedia menyerang benteng terakhir Alien itu yang dikenali sebagai Predalian. Dua makhluk ini bertempur habis-habisan.

“Tuan, di manakah bantuan itu?”

Morales dan kumpulannya berkali-kali mengulang-ulang soalan yang sama, bagai ratip dan zikir yang penuh pengharapan. Pada saat itu, bunyi pesawat di udara seperti guruh. Tidak ada helikopter, Sebaliknya sebuah peluru putih menuju ke arah mereka. Kelihatan wajah-wajah yang terlalu hampa. Morales dan pasukannya mendapati ketika itu undi yang mereka buang kepada Presiden AS dan kesetian yang diberikan adalah seperti cinta yang dikhianati dan tidak pernah terbalas.

Seluruh Colorado hancur bak Nagasaki dan Hiroshima. Ketika itu kerajaan dilihat punya wajah yang jauh lebih hodoh daripada Predator mahu pun Alien. Mungkin inilah yang diperikan oleh bahasa filsafat politik sebagai necessary evil (kejahatan yang perlu). Kita perlukan kerajaan walau pun kita tahu bahawa maksud lain kepada perkataan itu hanya satu: Kejahatan.

Kumpulan anak muda yang mencuri senapang, kereta kebal dan helikopter yang memilih mufaraqah dengan kerajaan ini menyaksikan semuanya. Oleh itu, mereka tinggal sebagai benih-benih Colorado yang pupus dan lenyap. Mereka menyaksikan kemusnahan yang maha dahsyat dan bersedia membangunkan kembali Colorado yang baru. Mereka berani mencuba sehinggakan pistol plasma milik Predator yang tercicir itu digunakan sebaiknya. Mereka turut membunuh puluhan Alien dengannya. Anak-anak muda ini, dalam AVP2 adalah lambang kepada semangat, cita-cita, harapan dan masa depan generasi baru.

Filem ini terlalu baik daripada pelbagai aspek, kecuali subplot yang kadang-kadang dirasakan sekadar untuk memanjangkan cerita dan mencukupkan syarat menjadi sebuah filem dengan format masa tayangan di pawagam. Pengarah Strause bersaudara ternyata bijak menutup kelemahan set dengan aksi-aksi pertempuran dalam keadaan gelap, tanpa cahaya dan dalam ruang sempit yang tertutup.

Selain itu, AVP2 terasa begitu dekat dengan atmosfera politik kita di mana berlaku manipulasi kuasa pemerintah dan pertembungan kerajaan yang mengawal segala teknologi komunikasi (media cetak; juga elektronik secara tidak langsung), jentera dan anasir-anasir pemerintah dengan kaum daif (rakyat) yang tidak punya apa-apa kecuali suara majoriti. Jika mereka tidak belajar daripada AVP2, rakyat akan tinggal seperti Sheriff Morales yang begitu setia dan yakin kepada suara kerajaan tetapi di akhirnya tiada lain melainkan dibalas dengan dusta, pembohongan dan kepalsuan. 'Keimanan' yang mereka berikan dengan sepenuh hati itu ternyata sia-sia. Akhirnya “gajah sama gajah bergaduh, perlanduk mati di tengah-tengah.”

Menonton filem ini harus merangsang daya intelek kita merenung dan menilai kembali “keimanan Sheriff Morales” yang kita genggam erat selama ini. Pengorbanan itu biarlah berbaloi dan jangan aksi politik ini menukarkan kita menjadi “kambing hitam”.

Filem ini sangat bagus, tontonlah dengan “kepala dingin”. Oleh itu, apa lagi nilai yang dapat diberikan selain lima bintang? Terbaik sepanjang 2007 dalam kategorinya. - Jimadie Shah Othman

IKLAN

Terdapat ralat dalam alat ini

Label

Personal (47) Filem (42) Politik (32) Budaya (21) Sastera (21) Kreatif (16) Agama (15) Blogzine republik KATA (14) Artikel (11) Buku (11) Jalan Telawi (11) Meor Yusof Aziddin (11) Pekak (11) Pendidikan (9) Pencerahan (8) Sejarah (8) Cinta (7) Kewartawanan (7) Lagu (7) Sajak (7) Bahasa (6) Belasungkawa (6) Jimadie Shah Othman (6) Media (6) Teater (6) Blog Foto (5) Deaf Cultures (5) Fiksyen (5) MySL (5) Subversif (5) Anwar Ibrahim (4) Foto (4) Islam (4) Komuniti Pekak (4) Lao Zi (4) Maskara (4) Puisi (4) Tao (4) society (4) Adi Putra (3) Bahasa Isyarat (3) Carutan (3) Cerpen (3) Folk (3) Kemanusiaan (3) Metafizik (3) Rumah Pena (3) A Samad Ismail (2) Ahmad Kamal Abu Bakar (2) Aidil Fitri (2) Amin Iskandar (2) Anugerah Khatulistiwa (2) BN Perikatan (2) Catatan Pinggir (2) Daiyan Trisha (2) Demo (2) Drama (2) Etika (2) Gambar (2) Hamsad Rangkuti (2) Ili Farhana (2) Islam dan Pluralisme (2) Jepun (2) Karam Sikh (2) Komedi (2) Maskara 7 (2) Melaka (2) Mikon (2) Mingguan Wasilah (2) Novel (2) PRU 12 (2) Pantun (2) Pas (2) Pramoedya Ananta Toer (2) Sastera Underground (2) Seni Multimedia (2) Seni Persembahan (2) Soceity (2) Sosial (2) Tanggapan (2) Tidak dikategorikan (2) Travelog (2) Utusan Malaysia (2) Yahudi (2) lagu raya (2) pop (2) sam ahmad (2) 'Mantan' Sasterawan Negara (1) 10 x 10: 100 Minutes to Change the World (1) 127 Hours (1) 1957: Hati Malaya (1) 1998 (1) 300 (1) 9 Naga (1) A. Samad Said (1) AEI (1) Ahadiat Akashah (1) Al-Hidayah (1) Allah (1) Amerika Syarikat (1) Amiena Rev (1) Ana Raffali (1) Antara-Agama (1) Apuke (1) Aron Ralston (1) Ashutosh Gowarika (1) Astro (1) BERSIH (1) Balik Pulau (1) Berhala (1) Berita Harian (1) Bibir Dalam Pispot (1) Black 14 (1) Blog (1) Bumi Manusia (1) Bunyi (1) Chairil Anwar (1) Chamil Wariya (1) China (1) Cowboys and Aliens (1) DAP (1) Danny Boyle (1) Datuk (1) Democrat (1) Demonstrasi (1) Denias (1) Dominic Sena (1) Ezam Mohd Noor (1) Fikh Wanita (1) Free Burma (1) Fun (1) GAPENA (1) Gangguan Teksual (1) Gerak (1) Goenawan Mohamad (1) HINDRAF (1) Harry Potter (1) Hassan Abdul Karim (1) Hindi (1) Hollowood (1) Hollywood (1) Ibrani (1) Interview (1) Istana (1) James Franco (1) Jodha (1) KTBM (1) Kakiscript Playwright Competition (1) Karya (1) Katholik (1) Keadilan (1) Kebab Connection (1) Kebebasan Kreatif (1) Komputer (1) Komrad (1) Korea (1) Kristian (1) Kung Fu Dunk (1) La Nuit des Caligraphes (1) Makanan (1) Malaysian Book of Records (1) Mamat Khalid (1) Man Laksa (1) Manga (1) Manifesto (1) Mary Magdalena (1) Mat Sentul (1) Merdeka (1) Muzik (1) Napoleon (1) Naskhah (1) Negaraku (1) Negarakuku (1) Nick Murphy (1) Nicolas Cage (1) Nopen (1) Novel bersiri (1) Obama (1) P. Ramlee (1) PKN (1) PKR (1) PRM (1) Pakatan (1) Pantoum (1) Papua (1) Pemanasan global (1) Pena (1) Pendidikan Khas (1) Penulis (1) Pilihan Raya (1) Politik Baru YB J (1) Potret (1) Prima (1) Progresive Folk (1) Promosi (1) Psikologi (1) Puchong (1) Pulau Pinang (1) Pushna (1) Rajinikhan (1) Rasuah (1) Razak Moheidin (1) Reformasi (1) Republican (1) Revolusi Kebudayaan (1) Ria (1) Rise of the Planet of the Apes (1) Rock (1) Ron Howard (1) Rudi Soedjarwo (1) Sarawak (1) Sasterawan Negara (1) Satira (1) Season of the Witch (1) Semusim di Neraka (1) Shah Rukh Khan (1) Shamsiah Mohd No (1) Sharif Shaa'ri (1) Shuffle (1) Siasah (1) Sivaji the Boss (1) Soekarno (1) Sosialis (1) SoundCloud (1) Subbudaya (1) Sucker Punch (1) Sukan (1) Syed Husin Ali (1) TV Realiti (1) Taiwan (1) Teman Muhasabah (1) The Da Vinvi Code (1) The Last Life in Universe (1) The Warlords (1) Turki (1) Umno (1) Umno PKR (1) Video (1) Wayang Pacak (1) Woman On Top (1) Xiu Xiu (1) Yeshoshafat Harkabi (1) Yusmadi Yusoff (1) Zack Snyder (1) Zaid Ibrahim (1) adiwira (1) arahkiri (1) berani bercinta (1) dendang buat ibu (1) duta solaris (1) entri yang pernah ditarik balik (1) gig (1) ingin jadi manusia (1) instrumental (1) iseekmusic (1) kotak hitam 5.0 (1) malay mail (1) moi last von (1) puisi jadi senjata (1) ramadan (1) satuarah (1) single (1) zulfikar samsuri (1)