IKLAN

Cari Blog Ini

Selasa, Mei 27, 2008

BENGKEL PENULISAN (BERSIRI)

Anjuran Institut Kajian Dasar (IKD) 
 
- Tiada yuran penyertaan 
- Makan dan penginapan disediakan 
- Bimbingan oleh penulis-penulis berpengalaman dan terkemuka Malaysia dan luar negara 
- Peluang latihan di luar negara 
- Peluang pekerjaan/meraih pendapatan dari hasil penulisan
 

SIRI 1  :

Tarikh: 30 Mei -3 Jun 2008

Tempat: Rumah Penulis, Bukit Sentosa, Rawang Selangor.  

* Pengangkutan disediakan dari Bangsar ke Lokasi Program. 
 
Bagi yang berminat, sila hantar maklumat ringkas tentang diri, contoh penulisan (apa saja genre) dan sekeping foto sebelum 29 Mei 2008 kepada: 
 
Farhan Affandi 
Email: farhan.affandi@gmail.com 
Telefon: 012-433 3011

Isnin, Mei 26, 2008

Saya bisu


Tidak seperti selalu, tadi petang hujan, kelam seperti lobang hitam di angkasa.

Selepas siapkan cerita tentang royalti minyak Terengganu, aku turun ambil gambar dari amoi setengah comel.

"Hello," kataku.

Dia jawab, "hai."

Waktu depan pintu, nampak Shan senang minum depan (restoren) Maidin. Lebih tepat: Meja bulat paling dekat dengan tempat masak.

Shan kelihatan mengajakku minum.

Aku ada kerja. Tetapi itu tidak boleh aku beritahu dia.

Aku ingin menjerit, tapi tidak senonoh.

Aku ingin pergi dan beritahu dia, "ada kerja." Tapi aku malas.

Jadi aku tunjuk arah atas, ke pejabatku di tingkat dua.

Kalau gunakan bahasa isyarat tentung senang. Hanya tekapkan empat jari ke dada, kemudian genggam tangan dan hentakkan sesama sendiri.

Maksudnya: Aku ada kerja.

Tanpa bahasa isyarat, di kelilingi mereka yang tidak tahu menahu berbahasa ini, aku rasa betapa sukarnya berkomunikasi. Bagaimana pula dengan mereka yang langsung tidak boleh mendengar dan berkata-kata. Sampaikan seribu kasihan buat mereka.

Siapa tahu isyarat nama saya?

Khamis, Mei 22, 2008

Kaseh, ketika tetes belum tiba

Tadi semalam, ketika tetes belum tiba, seorang laki-laki hitam, kesat dan kotor ke meja kami. Dan mengenalnya dengan istilah "pengemis".


"Encik, boleh minta seringgit," katanya.


Itu tidak kami beri. Kalau kamu ingin minta sedekah, maaf, saya bukan orang yang cocok. Laki-laki itu kalau berkesempatan, kami berikannya sebatang rokok, dan dia tidak mahu kretek. Kali ini, ia cuma mahu sebunggkus teh tarik.


Wan minta Salim bungkuskan. Wan suruh dia duduk dulu tapi dia memilih untuk berdiri. Mungkin dia rasa segan dengan keadaan dirinya.


Aku beri dia sebatang rokok dan cucuhkan untuknya. Mungkin dia rasa bahagia. Atau barangkali mungkin juga tidak.


Dan sebungkus teh tarik, sebatang rokok tidak akan membuatkan kita tiba-tiba jatuh miskin. Kalau Allah kehendaki, kamu tidak akan diberikan, walau sebutir nasi dan sebatang rokok pun. Oleh itu, berbuat baiklah kamu sesama manusia, tidak kira siapa pun dia. Siapa pun dia.


Dan kami melakukan itu bukan untuk kamu, pengemis! Kami bahkan mendapat ketenangan hakiki. Menunaikan permintaan kecilmu membuatkan nubari kami puas. Kasih mengasihi sesama hamba manusia.


Tadi sore, tetes dan mendung berarak tiba.

Selasa, Mei 20, 2008

Kebaikan

Dua minggu lalu motosikal saya pancit di hujung Lebuh raya Pantai Baru (NPE). Kebetulan sepuluh meter saja ada sebuah bengkel motosikal Melayu. Jam hampir 10:30 pagi dan masih ada tiga orang menunggu giliran. Semua pancit. Aneh, saya fikir di lebuh raya persekutuan saja banyak paku.

Saya tidak turun menyeret motor tetapi terus bawa pelan-pelan. Saya hisap rokok dan saya dapati itu tidak boleh jadi. Maka saya bilang dia, pekedai itu, Jumaat siang itu, hampir waktu solat, saya singgah ke sini dulu. Pejabat saya cuma dekat Bangsar Utama. "Teksi banyak?" soal saya.

"Sini senang (banyak teksi)," katanya, "tapi bayar dulu RM 12," katanya lagi.

(Saya tahu dia penipu, memang saya sudah lama tidak menunggang motosikal, tapi saya tahu, tiub murah cuma RM 4 kalau dibeli di kedai alat ganti. Dalam hati, saya fikir, tentu dia yang tabur paku di jalan, bangsat, penipu!)

Tetapi hampir habis sebatang rokok, tiada juga teksi lalu-lalang dan saya tidak biasa masuk kerja lambat.

Melihat gelagat saya itu, seorang pemuda yang hampir siap menukar tiup bermurah hati menumpangkan saya.

Dia baik. Dia jaga dekat Hospital Assunta dan menginap di Pantai Indah, dekat komuter Pantai Dalam.

Saya berfikir hendak membelanjanya kopi tetapi itu belum saya lakukan.

Di tempat yang sama, ketika lebuh raya dan tol belum ada, saat bengkel itu belum wujud, kala saya menjadi tetangga di situ lapan tahun lalu, kejadian yang sama berlaku. Beberapa orang budak skin head membantu saya.

Saya fikir, di Pantai, yang membawa konotasi negatif, ia tidak akan menjadi negatif kalau ada wajah-wajah suci sebegitu.

Jumaat, Mei 16, 2008

24

Saya ngeri memikirkan hari-hari tanpa 24 jam yang cukup tapi saya lebih ngeri memikirkan hari-hari bila jam dan detik menjadi sangat panjang.

Sudah lama tidak saya lihat jarum jam dinding saya yang tergantung lima kaki ke lantai memanjang sampai ke karpet. Sudah lama tidak saya lihat bulatan jam mengembang sekali lipat.

Tapi malam ini begitu beda, seperti beberapa tahun lalu tatkala jam dan detik pelan-pelan kontot dan tenggelam, sebesar hama, sebesar kuman, kemudian hilang dan tak lagi kelihatan.

Saya mendengar Think of Me Andrew Llyod Webber yang mencengkam dada. Kampung Baru dan umat di atasnya yang merayap selalu merayap. Buah pikir yang seperti SMS cinta yang melayang dan meresap ke permukaan udara. Dan bumi yang tidak bulat, tetapi sfera.

Kembali kepada asal. Bagaimana perubahan harus ditangani?

Isnin, Mei 05, 2008

Kuasa kata (DIKEMASKINI)

Nik Nazmi membacakan ucapan perasmian.


Pemenang dan jur i mengambil gambar.


Pemenang dan jur i mengambil gambar.


Bulan ini saya punya dua buku baru.Pertama, 10 x 10: 100 Minutes to Change the World terbitan Kakiseni Sdn Bhd, Petaling Jaya. Buku ini kompilasi skrip pendek pemenang pertandingan Kakiscript Playwright Competition. 10 skrip pendek setiap satu sepuluh minit dipilih. Salah satunya skrip saya "Politikus Profesional", sebuah satira politik.


Buku ini dilancarkan di Pasar Seni minggu lalu sempena Festival Buku Alternatif Kuala Lumpur. YB Nik Nazmi Nik Ahmad, penulis dan wakil rakyat melancarkan buku ini. Di bawah merupakan petikan ucapan perlancaran beliau. Gambar-gambar sempena perlancaran juga dicuplik daripada laman flickr politikus muda ini.

We are here today to celebrate the power of words - words by Malaysians about Malaysia. This may not seem like much. After all, despite an ancient and multi-faceted cultural heritage, we have become, in recent years, a nation that puts more stock in the height of our buildings and the span of our bridges than in our artistic and cultural life, a nation of unyielding concrete and steel rather than a nation of supple imagination… [Read more]Kedua, Gangguan Teksual terbitan Sindiket Sol-Jah, Kuala Lumpur. Blook (buku blog) yang diselenggarakan Tok Rimau ini menghimpunkan entri terpilih 20 penulis blog terpilih. Saya menulis entri tentang Lao Zi, pendita besar Cina. Entri-entri itu pernah dimuatkan dalam blog ini.

Jemput membaca kalau ada kesudian.

IKLAN

Terdapat ralat dalam alat ini

Label

Personal (47) Filem (42) Politik (32) Budaya (21) Sastera (21) Kreatif (16) Agama (15) Blogzine republik KATA (14) Artikel (11) Buku (11) Jalan Telawi (11) Meor Yusof Aziddin (11) Pekak (11) Pendidikan (9) Pencerahan (8) Sejarah (8) Cinta (7) Kewartawanan (7) Lagu (7) Sajak (7) Bahasa (6) Belasungkawa (6) Jimadie Shah Othman (6) Media (6) Teater (6) Blog Foto (5) Deaf Cultures (5) Fiksyen (5) MySL (5) Subversif (5) Anwar Ibrahim (4) Foto (4) Islam (4) Komuniti Pekak (4) Lao Zi (4) Maskara (4) Puisi (4) Tao (4) society (4) Adi Putra (3) Bahasa Isyarat (3) Carutan (3) Cerpen (3) Folk (3) Kemanusiaan (3) Metafizik (3) Rumah Pena (3) A Samad Ismail (2) Ahmad Kamal Abu Bakar (2) Aidil Fitri (2) Amin Iskandar (2) Anugerah Khatulistiwa (2) BN Perikatan (2) Catatan Pinggir (2) Daiyan Trisha (2) Demo (2) Drama (2) Etika (2) Gambar (2) Hamsad Rangkuti (2) Ili Farhana (2) Islam dan Pluralisme (2) Jepun (2) Karam Sikh (2) Komedi (2) Maskara 7 (2) Melaka (2) Mikon (2) Mingguan Wasilah (2) Novel (2) PRU 12 (2) Pantun (2) Pas (2) Pramoedya Ananta Toer (2) Sastera Underground (2) Seni Multimedia (2) Seni Persembahan (2) Soceity (2) Sosial (2) Tanggapan (2) Tidak dikategorikan (2) Travelog (2) Utusan Malaysia (2) Yahudi (2) lagu raya (2) pop (2) sam ahmad (2) 'Mantan' Sasterawan Negara (1) 10 x 10: 100 Minutes to Change the World (1) 127 Hours (1) 1957: Hati Malaya (1) 1998 (1) 300 (1) 9 Naga (1) A. Samad Said (1) AEI (1) Ahadiat Akashah (1) Al-Hidayah (1) Allah (1) Amerika Syarikat (1) Amiena Rev (1) Ana Raffali (1) Antara-Agama (1) Apuke (1) Aron Ralston (1) Ashutosh Gowarika (1) Astro (1) BERSIH (1) Balik Pulau (1) Berhala (1) Berita Harian (1) Bibir Dalam Pispot (1) Black 14 (1) Blog (1) Bumi Manusia (1) Bunyi (1) Chairil Anwar (1) Chamil Wariya (1) China (1) Cowboys and Aliens (1) DAP (1) Danny Boyle (1) Datuk (1) Democrat (1) Demonstrasi (1) Denias (1) Dominic Sena (1) Ezam Mohd Noor (1) Fikh Wanita (1) Free Burma (1) Fun (1) GAPENA (1) Gangguan Teksual (1) Gerak (1) Goenawan Mohamad (1) HINDRAF (1) Harry Potter (1) Hassan Abdul Karim (1) Hindi (1) Hollowood (1) Hollywood (1) Ibrani (1) Interview (1) Istana (1) James Franco (1) Jodha (1) KTBM (1) Kakiscript Playwright Competition (1) Karya (1) Katholik (1) Keadilan (1) Kebab Connection (1) Kebebasan Kreatif (1) Komputer (1) Komrad (1) Korea (1) Kristian (1) Kung Fu Dunk (1) La Nuit des Caligraphes (1) Makanan (1) Malaysian Book of Records (1) Mamat Khalid (1) Man Laksa (1) Manga (1) Manifesto (1) Mary Magdalena (1) Mat Sentul (1) Merdeka (1) Muzik (1) Napoleon (1) Naskhah (1) Negaraku (1) Negarakuku (1) Nick Murphy (1) Nicolas Cage (1) Nopen (1) Novel bersiri (1) Obama (1) P. Ramlee (1) PKN (1) PKR (1) PRM (1) Pakatan (1) Pantoum (1) Papua (1) Pemanasan global (1) Pena (1) Pendidikan Khas (1) Penulis (1) Pilihan Raya (1) Politik Baru YB J (1) Potret (1) Prima (1) Progresive Folk (1) Promosi (1) Psikologi (1) Puchong (1) Pulau Pinang (1) Pushna (1) Rajinikhan (1) Rasuah (1) Razak Moheidin (1) Reformasi (1) Republican (1) Revolusi Kebudayaan (1) Ria (1) Rise of the Planet of the Apes (1) Rock (1) Ron Howard (1) Rudi Soedjarwo (1) Sarawak (1) Sasterawan Negara (1) Satira (1) Season of the Witch (1) Semusim di Neraka (1) Shah Rukh Khan (1) Shamsiah Mohd No (1) Sharif Shaa'ri (1) Shuffle (1) Siasah (1) Sivaji the Boss (1) Soekarno (1) Sosialis (1) SoundCloud (1) Subbudaya (1) Sucker Punch (1) Sukan (1) Syed Husin Ali (1) TV Realiti (1) Taiwan (1) Teman Muhasabah (1) The Da Vinvi Code (1) The Last Life in Universe (1) The Warlords (1) Turki (1) Umno (1) Umno PKR (1) Video (1) Wayang Pacak (1) Woman On Top (1) Xiu Xiu (1) Yeshoshafat Harkabi (1) Yusmadi Yusoff (1) Zack Snyder (1) Zaid Ibrahim (1) adiwira (1) arahkiri (1) berani bercinta (1) dendang buat ibu (1) duta solaris (1) entri yang pernah ditarik balik (1) gig (1) ingin jadi manusia (1) instrumental (1) iseekmusic (1) kotak hitam 5.0 (1) malay mail (1) moi last von (1) puisi jadi senjata (1) ramadan (1) satuarah (1) single (1) zulfikar samsuri (1)