IKLAN

Cari Blog Ini

Selasa, Disember 16, 2008

Allah semua manusia

Demi asma-Mu yang Esa, aku rela berkongsi Allahku. Allah semua manusia.

Jagoan Islam Liberal Indonesia, Ulil Abshar Abdalla menulis dua artikel yang barangkali dilihatnya eksotik di tanah air kita.

Pertama, tentang persoalaan pemilikan istilah "Allah"; dan kedua,"fatwa-fatwa yang menghebohkan"; termasuk tentang si wanita harus menetekkan teman sekantornya, menjadikan laki-laki itu anak susuan. Semoga dengan itu, mereka terlepas daripada hukum khalwat.

Fatwa di negara padang pasir itu, kedengaran lucu, juga sebenarnya berbicara tentang nasib yoga di Malaysia. Humor yang dikongsi bersama.

Saya faham, dek kerana terjemahan Alkitab yang diusahakan Munsyi Abdullah itu tidak menjadi kenyataan, maka kita sesungguhnya menjadi bagian daripada orang-orang yang kaget, lalu melatah.

Saya faham, kerana kita tak pernah menyentuh Alkitab dalam bahasa Pattani yang bertulis Jawi itu, maka kita melihat "Allah" orang-orang Kristian itu sesuatu yang sungguh-sungguh beda.

Saya tidak ingin mengulas panjang. Saya fikir, pandangan Ulil itu sedikit sebanyak boleh dikongsi bersama. Tetapi sesungguhnya, demi nama-Mu yang Esa, aku rela berkongsi Allahku.

2
Teman saya, seorang Hindu, suatu malam dia bermimpi. Anjing-anjing dan syaitan mengerumuninya. Tiba-tiba datang seorang hamba Allah, berserban, dalam pakaian putih, mukanya bernyala-nyala.

"Jangan risau," ajuk teman saya. "Saya selesaikan," tambahnya lagi.

Kemudian beliau membacakan sesuatu dan keadaan menjadi sejahtera.

Teman saya itu, katanya, hamba Allah itu menghadiahkannya suatu kalimat yang diingatinya sampai bila-bila. Bait yang bermula dengan aksara-aksara yang tak mampu kita fahami: Yaasin.

Orang tua itu mengajarinya Yaasin. Dalam mimpinya, si Hindu mulia itu membacanya.

Keesokan hari, di luar mimpi, datanglah seorang pengutip derma mencari dana untuk membina surau. Dan sesiapa yang menderma dihadiahkannya senaskah surah Yaasin.

Teman saya langsung membayar. Dia berkongsi banyak nama-nama Allah di dalamnya. Tetapi berdosakah di penjual yang rela berkongsi tuhannya? Berdosakah igauan-igauan yang berkongsi asma tuhan di dalam mimpi si Hindu?

Demi asma-Mu yang Esa, aku rela berkongsi Allahku. Allah semua manusia. - Jimadie Shah Othman

Isnin, Disember 15, 2008

א ב ג (Alef, Bet, Gimel)*

Minat saya, seperti majoriti penganut Agama Allah yang lain, tentulah kepada bangsa ini: Yahudi. Umat Islamlah, selain Nazi, yang paling serius membenci anak-anak cucu Ibrahim ini. Ironisnya, mereka tak ingin, walau sepatah pun coba memahami -- sahabat-sahabat kita, pemegang kitab-kitab nabi kita.

Iya, bagaimana kamu memusuhi sesuatu yang tidak kamu kenal? Oleh itu, kamu mencipta bayangan-bayangan dan tidak kamu sadari, kamu berperang dengan dirimu sendiri.

2
Teman saya mendakwa, negara jiran kita, Indonesia, yang terkenal dengan negara terbesar majoriti penduduknya beragama Islam sebenarnya mempunyai warga Yahudi Jerman. Dan ia hanya ketahui apabila Hitler menghantar dua anasirnya untuk membunuh mereka. Di Surabaya sendiri, terdapat sebuah Sinagog didirikan untuk kurang lebih 20 penganut Yahudi di situ.

Ya, bintang Indonesia, Ahmad Dhani juga dilaporkan mewarisi darah ini daripada ibunya. (Seperti Minang, darah Yahudi diwarisi daripada ibu, bukan bapa.)

3
Laman ini benar-benar seperti lubuk emas untuk penganut agama Allah yang melihat Islam sebagai kesinambungan kepada agama-agama Langit yang lain, sesudah Yahudi dan Kristian. Dan siapa sangka, bahasanya amat mirip dengan saudara terdekatnya, Arab.

Benar-benar membantu, minggu depan saya fikir sudah bisa menulis dan membaca dalam bahasa ini.


*Alef, Bet, Gimel, tiga huruf konsonan pertama daripada 22 abjad utama bahasa Ibrani. Ia seperti Alif, Ba, Ta. Membacanya dengan baris, seperti juga bahasa Arab.

Sabtu, Disember 06, 2008

daulat datuk shah rukh khan!

Foto Bernama

Minggu lalu, presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Ismail, dalam ucapan dasarnya di kongres tahunan parti itu berkata, PKR bersedia mengembalikan kekebalan Raja-raja Melayu

Sebaris ungkapannya daripada kira-kira sejam ucapannya itu mencetuskan kontroversi dan perasaan belah bagi. Juga di antara ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) parti itu.

Oleh itu, melihat sang isteri tidak tertepis paluan soalan pemberita, keesokan harinya, Datuk Seri lelaki memberikan nasi tambahnya.

Tetapi hari ini berbeda, menjelang dua hari lagi Aidil Adha, bintang hitam dari Timur ini mengungkapkan kata-kata ini:

"Terima kasih kepada kerajaan Melaka atas penghormatan ini. Saya bangga menerima anugerah ini dari sebuah negeri yang tidak faham bahasa saya."

Bintang Bollywood Shah Rukh Khan bangsa dan bersyukur. Tetapi saya, sepatah haram pun tidak berkongsi perasaan itu. Bagaimana kita memberikan darjah, kebesaran dan bintang-bintang kepada seorang yang tidak sepatah pun memahami bahasa kita.

Persoalannya, berbaloikah lamaran cinta kepayang kita itu?

Mabukkah kita membaca Sulalatus Salatin yang menyambung tali temali Raja-raja Melayu dengan Raja Kida Hindi yang menikahkan anaknya dengan Raja Suran? Selain pertitihan darah daripada putera legenda Timur dan Barat, Iskandar Zulkarnain.

Hari ini, buat pertama kali, patik berseru: Daulat Shah Rukh Khan! Daulat Datuk!

PAS dan kebudayaan satu jurusan

Malaysian Shuffle hardstyle... memetik NikShoong, dance is ok but the step like shit.

Saya tidak menari "Shuffle", saya tidak menikmati kamu; tetapi, saya menentang kehidupan dan kebudayaan dalam satu jurusan.

Pemuda PAS Pulau Pinang hari ini dilaporkan membantah penganjuran pertandingan tarian jalanan "IDance" di Pulau Pinang kerana didakwa tidak membawa manfaat kepada masyarakat.

Ketuanya, Mohamed Hafiz Mohamed Nordin dipetik sebagai berkata, penganjuran itu bukan sahaja menghidupkan budaya jalanan melalui tarian "Shuffle" malahan boleh menambahkan masalah sosial di kalangan generasi muda.

Pergerakan itu juga dilaporkan mahu kerajaan negeri membatalkan acara berkenaan selaras dengan slogan pentadbiran Ketua Menteri, Lim Guan Eng, "Amar Ma'ruf Nahi Mungkar".

Tidak, saya tidak mahu lagi berkata apa-apa kepada PAS cap (aliran) ini. Yang ingin saya katakan, kamu tidak memahami konteks. Dan agama bukan sekadar teks.

Oleh itu saya tidak hairan kalau kamu tewas lagi di Kuala Terengganu dalam pilihanraya kecil nanti. Nenek Maimun pun akan lebih popular daripada kamu.

Kedua, oh, jawapan ini mengejutkan saya: "The shuffle dance..was originally a Malaysian tribal dance, but recently teenagers have adapted it as a street dance."

(Shuffle yang asalnya tarian kaum di Malaysia, kini disesuaikan sebagai tarian jalanan.)

Dan, saya tidak menari shuffle, saya tidak menikmati kamu; tetapi, saya menentang kehidupan dan kebudayaan dalam satu jurusan. Oleh itu, saya dan kamu, kita menjadi dua.

Khamis, Disember 04, 2008

Panglima tanpa kotak-kotak

"Panglima Jawa" Ezam Mohd Noor keluar PKR bagi memfokuskan kepada usaha membanteras rasuah melalui NGO, Gerakan Anti Korupsi Rakyat Malaysia (Gerak).

Ezam sebelum itu mencetuskan fenomena di kalangan pemuda parti reformasi cap Anwar Ibrahim. Ada teman memberitahu saya (yang kemudian tiba-tiba mencemuhnya pula) berkata: "engkau tengoklah bagaimana orang politik menguruskan NGO".

Ezam kemudian meninggalkan parti mantan bosnya itu dan menjadi gurkha Umno. Dia dikeji dan dihina. Tetapi akhirnya, enam kotak-kotak pusaka beliau kekal misteri; namanya pelan-pelan hilang (di media dan karang-karangan).

Pagi ini, tentang panglima tanpa kotak, ramalan nujum politik kita semua tersasar: bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim tidak memilih PKR atau DAP atau PAS sebagai penerus karier politiknya.

Panglima tanpa kotak sebaliknya memberikan dirinya kepada anak-anak muda melalui Yayasan myFuture, sebuah yayasan bertujuan membantu generasi muda memahami kepentingan demokrasi, kedaulatan undang-undang, keburukan amalan rasuah dan pentingnya keharmonian kaum.

Jalan Ezam dan Zaid hampir seiring: Jalan panjang, berliku, buntu, terlalu banyak tanda tanya.

Seorang berkotak enam, seorang tiada.


(Maaf, entri ini meletakkan background yang sangat minimal)

IKLAN

Terdapat ralat dalam alat ini

Label

Personal (47) Filem (42) Politik (32) Budaya (21) Sastera (21) Kreatif (16) Agama (15) Blogzine republik KATA (14) Artikel (11) Buku (11) Jalan Telawi (11) Meor Yusof Aziddin (11) Pekak (11) Pendidikan (9) Pencerahan (8) Sejarah (8) Cinta (7) Kewartawanan (7) Lagu (7) Sajak (7) Bahasa (6) Belasungkawa (6) Jimadie Shah Othman (6) Media (6) Teater (6) Blog Foto (5) Deaf Cultures (5) Fiksyen (5) MySL (5) Subversif (5) Anwar Ibrahim (4) Foto (4) Islam (4) Komuniti Pekak (4) Lao Zi (4) Maskara (4) Puisi (4) Tao (4) society (4) Adi Putra (3) Bahasa Isyarat (3) Carutan (3) Cerpen (3) Folk (3) Kemanusiaan (3) Metafizik (3) Rumah Pena (3) A Samad Ismail (2) Ahmad Kamal Abu Bakar (2) Aidil Fitri (2) Amin Iskandar (2) Anugerah Khatulistiwa (2) BN Perikatan (2) Catatan Pinggir (2) Daiyan Trisha (2) Demo (2) Drama (2) Etika (2) Gambar (2) Hamsad Rangkuti (2) Ili Farhana (2) Islam dan Pluralisme (2) Jepun (2) Karam Sikh (2) Komedi (2) Maskara 7 (2) Melaka (2) Mikon (2) Mingguan Wasilah (2) Novel (2) PRU 12 (2) Pantun (2) Pas (2) Pramoedya Ananta Toer (2) Sastera Underground (2) Seni Multimedia (2) Seni Persembahan (2) Soceity (2) Sosial (2) Tanggapan (2) Tidak dikategorikan (2) Travelog (2) Utusan Malaysia (2) Yahudi (2) lagu raya (2) pop (2) sam ahmad (2) 'Mantan' Sasterawan Negara (1) 10 x 10: 100 Minutes to Change the World (1) 127 Hours (1) 1957: Hati Malaya (1) 1998 (1) 300 (1) 9 Naga (1) A. Samad Said (1) AEI (1) Ahadiat Akashah (1) Al-Hidayah (1) Allah (1) Amerika Syarikat (1) Amiena Rev (1) Ana Raffali (1) Antara-Agama (1) Apuke (1) Aron Ralston (1) Ashutosh Gowarika (1) Astro (1) BERSIH (1) Balik Pulau (1) Berhala (1) Berita Harian (1) Bibir Dalam Pispot (1) Black 14 (1) Blog (1) Bumi Manusia (1) Bunyi (1) Chairil Anwar (1) Chamil Wariya (1) China (1) Cowboys and Aliens (1) DAP (1) Danny Boyle (1) Datuk (1) Democrat (1) Demonstrasi (1) Denias (1) Dominic Sena (1) Ezam Mohd Noor (1) Fikh Wanita (1) Free Burma (1) Fun (1) GAPENA (1) Gangguan Teksual (1) Gerak (1) Goenawan Mohamad (1) HINDRAF (1) Harry Potter (1) Hassan Abdul Karim (1) Hindi (1) Hollowood (1) Hollywood (1) Ibrani (1) Interview (1) Istana (1) James Franco (1) Jodha (1) KTBM (1) Kakiscript Playwright Competition (1) Karya (1) Katholik (1) Keadilan (1) Kebab Connection (1) Kebebasan Kreatif (1) Komputer (1) Komrad (1) Korea (1) Kristian (1) Kung Fu Dunk (1) La Nuit des Caligraphes (1) Makanan (1) Malaysian Book of Records (1) Mamat Khalid (1) Man Laksa (1) Manga (1) Manifesto (1) Mary Magdalena (1) Mat Sentul (1) Merdeka (1) Muzik (1) Napoleon (1) Naskhah (1) Negaraku (1) Negarakuku (1) Nick Murphy (1) Nicolas Cage (1) Nopen (1) Novel bersiri (1) Obama (1) P. Ramlee (1) PKN (1) PKR (1) PRM (1) Pakatan (1) Pantoum (1) Papua (1) Pemanasan global (1) Pena (1) Pendidikan Khas (1) Penulis (1) Pilihan Raya (1) Politik Baru YB J (1) Potret (1) Prima (1) Progresive Folk (1) Promosi (1) Psikologi (1) Puchong (1) Pulau Pinang (1) Pushna (1) Rajinikhan (1) Rasuah (1) Razak Moheidin (1) Reformasi (1) Republican (1) Revolusi Kebudayaan (1) Ria (1) Rise of the Planet of the Apes (1) Rock (1) Ron Howard (1) Rudi Soedjarwo (1) Sarawak (1) Sasterawan Negara (1) Satira (1) Season of the Witch (1) Semusim di Neraka (1) Shah Rukh Khan (1) Shamsiah Mohd No (1) Sharif Shaa'ri (1) Shuffle (1) Siasah (1) Sivaji the Boss (1) Soekarno (1) Sosialis (1) SoundCloud (1) Subbudaya (1) Sucker Punch (1) Sukan (1) Syed Husin Ali (1) TV Realiti (1) Taiwan (1) Teman Muhasabah (1) The Da Vinvi Code (1) The Last Life in Universe (1) The Warlords (1) Turki (1) Umno (1) Umno PKR (1) Video (1) Wayang Pacak (1) Woman On Top (1) Xiu Xiu (1) Yeshoshafat Harkabi (1) Yusmadi Yusoff (1) Zack Snyder (1) Zaid Ibrahim (1) adiwira (1) arahkiri (1) berani bercinta (1) dendang buat ibu (1) duta solaris (1) entri yang pernah ditarik balik (1) gig (1) ingin jadi manusia (1) instrumental (1) iseekmusic (1) kotak hitam 5.0 (1) malay mail (1) moi last von (1) puisi jadi senjata (1) ramadan (1) satuarah (1) single (1) zulfikar samsuri (1)